Home » Uncategorized » Hva er et kredittkort?

Hva er et kredittkort?

KreditkartenDe fleste nordmenn har en viss oppfatning av hva et kredittkort er og hvilke bruksområder et slikt kort har. Men ettersom kredittkortet har hatt en vanvittig utvikling de siste 20 til 30 årene, så er det ikke sikkert at man er klar over hva et moderne kredittkort er. Derfor skal vi i denne artikkelen se nærmere på hvordan slike kredittkort fungerer, og hva som skiller de fra de vanlige bankkortene på markedet.

Slik fungerer et kredittkort

Et kredittkort kan på mange måter sammenlignes med et vanlig bankkort, ettersom det egentlig er et plastkort som gir deg tilgang til penger. Forskjellen på et bankkort og et kredittkort ligger dog i at du med sistnevnte har tilgang til bankens penger – og ikke dine egne. Med andre ord er det egentlig bare et plastkort som gir deg tilgang til lånte penger, innenfor en viss kredittgrense, som fastsettes på bakgrunn av inntekten din.

Dette er den grunnleggende funksjonen til kredittkortet. Som du kanskje er klar over, så må man tilbakebetale det beløpet man har brukt med renter. Men de fleste kredittkort har en rentefri betalingsutsettelse på mellom 40 til 50 dager, som gjør at du kan bruke et slikt kort uten ekstra kostnader. De fleste kredittkort i dag er dessuten hundre prosent gebyrfrie, og det koster ikke noe å ha et slikt kort.

Fordeler

shutterstock_19731778-cash-back-2Men et kredittkort er i dag så mye mer enn som så – nå kan man faktisk dra nytte av kredittkort bonus, rabatter og fordelsprogrammer. Et konsept som kalles for cashback er veldig vanlig i dag, der man får penger tilbake i bonus når man velger å betale med kredittkortet. Ofte er det snakk om en prosentvis sum mellom 1 til 5 prosent, der man av og til kan ta ut bonusen som ekte penger, mens man i andre tilfeller plikter seg til å bruke bonusen på flybilletter eller lignende.

I tillegg er det mange kredittkort som gir deg spesielle bonuser på drivstoff, og det har blitt svært populært å bruke kredittkort til dette formålet. Det er kanskje ikke så rart da man kan spare så mye som 2000 kroner årlig på å bytte ut bankkortet når man fyller tanken på bilen.

Hvem kan få et kredittkort?

Det er et lovfestet krav om at alle som skal søke om å handle på kreditt eller ta opp et lån må være av myndig alder. Derfor må man være minst 18 år gammel for å søke om et kredittkort – uansett hvilken bank man søker i. Enkelte banker har dessuten økt denne aldersgrensen slik at man må være 20 eller 23 år for å få deres kredittkort. Andre krav innebærer at du må ha en eller annen form for fast inntekt som er registrert hos Skatteetaten, og mange banker krever at du ikke har betalingsanmerkning dersom de skal tilby deg et kredittkort.