Home » Uncategorized » Forskjeller på kredittkort og forbrukslån

Forskjeller på kredittkort og forbrukslån

kredittkort-21

Kredittkort og forbrukslån har hver sine bruksområder og bør vurderes i forhold til hva du trenger dem til. Ønsker vi et langsiktig lån, er det kanskje ikke en stor fordel å benytte kredittkort, da disse er beregnet for daglige innkjøp og månedlige betaling, i hovedsak.

Egenskaper ved forbrukslån

Hva kan man forvente av egenskaper ved forbrukslån? Forbrukslån tilbys om du ønsker å gjøre innkjøp eller investeringer og du enten ikke kan få sikkerhet i investeringen, eller at tiden du vil nedbetale lånet eller tiden det tar å få det utbetalt gjør at det er upraktisk med et sikret lån. Et forbrukslån på dagen, er usikrede lån som du stort sett bestemmer hvordan du ønsker å bruke. Om lånet er ment til en spesifikk type investering, har de fleste tilbyderne egne navn på denne typen lån, som billån, båtlån, oppussingslån, eller liknende. Kalles det forbrukslån, er det vanligvis fritt frem hvordan lånet brukes. Et forbrukslån går raskt å få innvilget, og man kan ofte søke om opptil 400000kr eller 500000kr. Utbetaling av denne typen lån kan være inntil et par dager, om du raskt signerer avtalen og sender inn papirene de ber om. Renten er høyere enn et boliglån fordi det er usikret, og kan i de fleste tilfeller være over 10%. Man kan få en nedbetalingstid på inntil 15 år, avhengig av hvilken tilbyder som benyttes.

Kredittkortets egenskaper

Kredittkort egenskaper er ofte en del annerledes. Kredittkort er ikke ment for å ta opp langsiktige lån. Med kredittkort får man utstedt et kort som ofte knyttes mot VISA eller Mastercard. Disse kan man benytte ved alle typer varekjøp fra småkjøp, til forholdsvis store kjøp over hele verden. De fleste kortene tilbys med en kredittgrense slik at du kan velge om du betaler alt du har handlet ved neste faktura, eller velger å spre betalingene utover flere måneder. Med kredittkortene får du ofte en del fordeler, som for eksempel reiseforsikring om du betaler for en reise med kortet. Utover det kan du få bonuser ved kjøp og du kan få en del rabatter på utvalgte steder som kortleverandøren har forhandlet frem. Velger du å ta ut kontanter eller å betale kjøp utover flere måneder, er rentekostnadene ganske høye. Man kan oppleve å betale renter opptil 25% eller høyere om man benytter avbetalingsmuligheten.

Hva er forskjellen?

Om du bør skaffe et kredittkort eller om du vil ta opp et forbrukslån, avhenger av hvordan du ønsker å låne pengene. Hvis du skal gjøre en større investering, som å pusse opp et bad eller kjøpe en snøscooter, og du ønsker at nedbetalingen skal være over lang tid, som for eksempel 2 år eller mer, kan det være praktisk å søke om et forbrukslån. Om utgiften derimot er mindre, og du vil betale det tilbake om 6 måneder, for eksempel, så kan det være at du like godt kan bruke et kredittkort, da du da ikke behøver å søke igjen om du allerede har et kort. For eksempel om man kjøper ny TV eller et surroundanlegg.

Kredittkortet er, som sagt, ment som et kort for alle slags innkjøp, mens forbrukslån er beregnet for større kjøp hvor du ønsker lenger nedbetalingstid. Om du benytter kredittgrensen på et kredittkort, så koster dette en del mer enn om du tar opp et forbrukslån. Men for kortsiktige lån, vil du også måtte betale etableringsgebyr for et forbrukslån, og dette kan da likevel bli dyrere enn et kredittkort.

Vurder kostnader

Vurder kostnader når du velger hvilken finansieringsmetode du vil benytte. Det er forskjeller avhengig av hvordan du benytter lånet, så du bør vurdere hvilken løsning som er praktisk for deg.

Det er forskjeller mellom kredittkort og forbrukslån både i forhold til bruk og i forhold til kostnad.